Den danske hovedstad har meget at byde på, og det mener en brandingekspert er grunden til, at den eksklusive kæde af private klubber, Soho House, har slået dørene op i netop København.
”Åbningen er uden tvivl en anerkendelse af det danske, kreative erhverv. Vi har både stor succes, når det gælder film, design og litteratur. Og selvfølgelig betyder det også noget, at indkomsten for folk i de kreative erhverv er stigende,” siger Carsten Herholdt, der er brandingekspert. Det er dog ikke blot flot design og rørende film, der har gjort København til en særligt attraktiv hovedstad, når det gælder investeringer i oplevelseserhvervet.
”Vi har verdens bedste restaurant og generelt et meget højt niveau, når det gælder gastronomi. Der er ingen tvivl om, at dét er en historie, som kendte brands gerne vil skrive sig ind i og dermed gøre til en del af deres DNA.
Soho House lever af stærke fortællinger, og når det gælder København er fortællingen både eventyrlig og moderne.”
Dermed går de fra at være et image bombardement til at være et decideret produkt, som løser et behov for de kunder, de henvender sig til.
SOFISTIKERET GLITTER
I London har der altid været tradition for private medlemsklubber med et særligt tema. Nogle var for folk, der havde været udsendt til Indokina, mens andre var for dem, der havde interesse i vildtskydning. Fælles for dem alle var eksklusive rammer. Her var kvinder ikke velkomne, og man kunne drikke sin whisky uden at blive forstyrret af larmende børn og hastende arbejdsopgaver. Det gav således genlyd, da Soho House åbnede sit første medlemshus i London-bydelen af samme navn i 1995. I dag er der 38 huse på verdensplan.
Nick Jones, grundlægger og administrerende direktør for Soho House, ønskede at skabe et sted, der var helt anderledes end andre private medlemsklubber. Motivationen var at skabe et levende, mangfoldigt fællesskab for kreative mennesker."
Det siger Nikolaj Tamakloe, der er Soho House General Manager Copenhagen, mens han viser rundt i den gamle færgeterminal ved Nyhavn, som tidligere husede The Standard. I medlemshuset er der mulighed for at arbejde, slappe af og deltage i arrangementer. "Vi er et socialt hus med det kreative fællesskab i fokus. Her taler man kun i telefon udenfor, og bærbare computere er ikke tilladt efter klokken 18. Vi ønsker netop at skabe rammer, hvor mennesker fra den kreative klasse kan netværke og skabe samarbejder," siger han og forklarer, at selvom ordet medlemsklub måske leder tankerne hen på vilde natklubber, handler det mere om, at huset tilbyder et tæt fællesskab, hvor man arbejder og holder møder i løbet af ugen, og lørdag morgen spiser man morgenmad med familien i husets restaurant.
"Her er meget flydende rammer, og vi oplever allerede, at vores medlemmer elsker at bruge rummene på forskellige måder. Nogle arbejder måske i huset et par timer om morgenen, og så tager de lige et møde ude i byen for så at vende tilbage om eftermiddagen til kaffe og måske middag med gode venner,” siger han.
Vi skal altid forholde os nysgerrigt til nye koncepter og lade os inspirere, hvor vi kan. Men at tilbyde noget af samme kaliber og kvalitet som Soho House, er ikke noget, man lige gør.
Ambitionen om at skabe rammer, der bringer folk sammen både professionelt og privat er vigtigere end nogensinde, mener Carsten Herholdt.
”Soho House er en stærk konceptuel idé, hvor man udnytter den kreative klasses konstante flirt med kulturel kapital, som blot bliver ekstra interessant på grund af stringente medlemskrav. Man tværer nærmest gæsten ind i en sofistikeret form for glitter,” siger eksperten med et smil, men understreger, at huset netop tilbyder mere
end glitter og glamour. ”Utraditionelle rammer er efterspurgte, hvis de netop inspirerer til et givende fællesskab. Det er Soho House lykkedes med, og dermed går de fra at være et image bombardement til at være et decideret produkt, som løser et behov for de kunder, de henvender sig til.”
EN VISUEL LÆKKERBISKEN
Brandingeksperten peger på, at der altid har været tradition for stærke fællesskaber i Danmark. Men normalt er der tale om åbne fællesskaber i modsætning til Soho House, hvor man skal godkendes til et medlemskab for at være velkommen.
”Vi har loger, så konceptet er ikke helt nyt. Heller ikke på dansk jord. Men her har man nyfortolket det og præciseret det til en segmenteret og visuel lækkerbisken,” siger han og fortæller, at medlemsklubben er interessant at iagttage, fordi den har fokus på enhver detalje.
”Der er ingen tvivl om, at man i Soho House bliver visuelt stimuleret, men man har også nøje overvejet møblernes placering. Her er ikke tale om nordisk indretning med plads mellem borde og sofaer, og det er helt bevidst. Designersofaerne står så tæt, at man nærmest ikke kan undgå at ramme sidemanden med sin jakke, og så er kontakten skabt. Indretningen viser tydeligt, at her vil man fællesskabet,” siger han og fortæller, at konceptet Soho House generelt gemmer på masser af inspiration for aktører i oplevelseserhvervet.
”Det kan sagtens være, at man ikke lige er et internationalt brand med designermøbler og abonnementsordning, men selv små hoteller og restauranter vinder ved at fokusere på fællesskab og autenticitet. At gæsten føler sig set og hørt og som en del af et hold.”
Samtidig peger han på, at man kan udvide oplevelsen på et hotel eller en restaurant, så gæsten får glæde af besøget før, under og efter. ”Man kan købe glas, møbler og håndsæbe, der bliver brugt i Soho House, og det er en oplagt måde at forlænge oplevelsen på for gæster og dermed gøre den til en central del af deres hverdag.”
Mener brandingeksperten så, at man vil se flere fornemme og private fællesskaber i kølvandet på åbningen af Soho House på dansk jord? ”Vi skal altid forholde os nysgerrigt til nye koncepter og lade os inspirere, hvor vi kan. Men at tilbyde noget af samme kaliber og kvalitet som Soho House, er ikke noget, man lige gør.”