Der er en helt særlig stemning og mystik omkring boutique hotellet, og det har der altid været. Det er nemlig ikke for alle. Enten er det for dyrt eller også er det meget besværligt at komme til.
Det fortæller livsstils- og designekspert, Mads Arlien-Søborg, og forklarer, at den enorme popularitet, også kan have den ulempe, at konceptet bliver udvandet.
”Har man et mindre hotel, er det både fristende og meget nemt at kalde det for et boutique hotel. Det er en ubeskyttet titel, og der er oven i købet heller ikke tale om, at man officielt skal leve op til noget som helst.”
Men han fraråder hoteller at kalde sig boutique, hvis de ikke er det. Både for branchens skyld men også for hotellets egen skyld.
”Folk rejser så meget, og de fleste ved, hvad et boutique hotel skal kunne. Kalder man således sit hotel et boutique hotel uden at det har niveauet, skyder man sig selv i foden, for man ender med at have skuffede gæster.”
Holder man derimod niveauet er er alt at vinde ved at satse på boutique hotellet. Ifølge data-sitet, Statista, udgjorde markedet for denne hoteltype sidste år over 18 milliarder dollars, mens markedet for hostels til sammenligning lå på 5,2 milliarder dollars.
Her kigger vi nærmere på historien bag hoteltypen, hvad der definerer et boutique hotel og hvordan man som hotelier kan udvikle oplevelsen yderligere.
De fleste ved, hvad et boutique hotel skal kunne. Kalder man således sit hotel et boutique hotel uden, at det har niveauet, skyder man sig selv i foden.
Gæsten vil være noget særligt
Der er ikke fuld enighed. Nogle mener, at det var Ian Schrager, medgrundlægger af den ikoniske natklub, Studio 54, som lagde grundstenene til boutique-konceptet ved at åbne The Morgans Hotel i 1984. Hotellet blev en realitet i tæt samarbejde med den franske arkitekt og designer, Philippe Starck.
Andre mener, at det var forretningsmanden, Bill Kimpton, der grundlagde verdens første boutique hotel i San Francisco ved navn The Bedford Hotel. Inspirationen fik han efter at have overnattet på små og hyggelige hoteller i Europa som forretningsmand. I USA savnede han de små hoteller, der osede af hjemlig hygge og personligt værtskab og derfor besluttede han sig for at åbne hotellet i centrum af San Francisco.
Konklusionen må være, at begge retninger har inspireret boutique hotellet, som vi kender det i dag. For det er netop kombinationen af stilfuld indretning og personligt værtskab, der skaber det succesfulde boutique hotel, understreger Mads Arlien-Søborg.
”I dag bliver hotellerne særligt valgt ud fra deres autenticitet. De giver i den grad gæsterne en følelse af at være noget særligt. Det er noget, de fleste af os ønsker, når vi rejser, men det er også blevet meget populært at dele oplevelserne på sociale medier. Det handler i høj grad også om, hvor man gerne vil ses.”
Han fortæller, at beliggenheden også betyder meget for et boutique hotel.
”Enten er der tale om en meget central og charmerende beliggenhed tæt på gode restauranter i en storby eller også er der tale om et boutique hotel med en helt øde beliggenhed i smuk natur, hvor den besværlige rejse til en bjergfod nærmest er en del af oplevelsen, for når du så kommer frem, kan du virkelig bare slappe af og nyde,” siger han og fortæller, at boutique hoteller i dag også tør bruge lidt mere skæve placeringer, hvis det tilfører autenticitet til oplevelsen.
”Der kan være tale om en lagerbygning i et spændende og up and coming område eller en mondæn bygning med en god historie. Selvfølgelig er der stadig tale om, at design spiller en stor rolle, men oplevelsen betyder endnu mere,” siger han og fortæller, at det netop er dét, der gør at gæster gerne betaler det dobbelte for en nat.
”Gæster i dag vil gerne betale mere for en nat i en spændende bygning, hvor lysekronerne er lavet af genbrugsmaterialer og så undvære faciliteter som et svømmebassin i kælderen.”
Mød eksperten til HORESTA Årsdag 2022
Mads Arlien-Søborg er livsstils- og designekspert, og han har i mange år arbejdet med forbrugeradfærd, tidsånd og livsstil.
Mød ham på HORESTA Årsdag den 24. november.
Bliv endnu mere ekstrem
Selvom man allerede har et boutique hotel, kan levere den autentiske og unikke boutique oplevelse, kan der alligevel være grund til at kigge produktet igennem i sømmene på grund af den stigende konkurrence, mener Mads.
”Det personlige værtskab er kun blevet endnu vigtigere, så overrask gæsterne med et glas bobler ved ankomst eller en håndskrevet hilsen,” siger Mads og fortæller, at nok er design fortsat vigtigt.
Men han anbefaler ikke nødvendigvis at indrette eksklusivt med guld og marmor.
”Boutique hoteller har allerede været gennem en kæmpe udvikling og transformation, og det meste er prøvet og udviklet. Derfor er mit bedre råd at lade sig inspirere af, hvad der er oppe i tiden og blive mere ekstrem på den retning, man vælger. Det lokker virkelig gæster til, hvis de kan mærke, man tør gå hele vejen. Det kunne være ved at køre ren genbrug, at få den allerbedste certificering indenfor bæredygtighed eller at lave et hotel, der er vegansk både hvad angår interiør og menu.”
Om boutique hoteller:
x Størrelse For at høre indenfor kategorien må hotellet højst have op til 100 værelser.
x Æstetik og design Der bliver skabt personlighed gennem eksklusivt eller overraskende interiør.
x Beliggenhed Hotellerne har enten en meget centralt, smuk eller overraskende placering.
x Værtskab Personligt værtskab er i centrum og kan lade sig gøre på grund af størrelsen.
x Kultur Boutique hotellet benytter ofte lokalområdet i menu, indretning og oplevelser.