En stor seng, tykke hovedpuder og bløde dyner. Man skulle tro, at hoteller var stedet at få en god nats søvn, men faktisk kæmper mange med at sove i de nye omgivelser, og det vil luksushotellet i den britiske hovedstad, Rosewood London, gøre noget ved.
Hotellet tilbyder to såkaldte sleep retreats, hvor gæster ved hjælp af massage, sund kost og naturmedicin får hjælp til en god nats søvn.
”Vores gæster prioriterer søvn og helbred højere end nogensinde før, og derfor er vi stolte af at kunne tilbyde dem ophold med fokus på sundhed og god søvn,” siger Michael Bonsor, der er Managing Director på Rosewood London.
Og der er potentiale i at hjælpe sine gæster til en god nats søvn lige gyldig, om man er et tostjernet eller femstjernet hotel, understreger en dansk søvnekspert. Her giver han sine bedste ideer til, hvordan det kan gøres med både små og store investeringer.
Vi bruger over en tredjedel af vores liv på at sove, og folk er virkelig blevet bevidste om, hvad god søvn betyder.
En hovedpude i kufferten
Når man tjekker ind på Rosewood Hotel i London og vælger et sleep retreat kan man vælge enten et Sleep Transformation-ophold eller et Dreamscapes-ophold. Ved førstnævnte ophold får man to overnatninger i en luksus suite, massage og sessioner med fokus på åndedrættet. Vælger man sidstnævnte er der tale om en overnatning i suite, men i stedet for chokolade på hovedpuden ved sengetid, får man leveret naturdråber og en særlig balsam til musklerne, der skulle give en bedre søvn. Ved begge ophold er formålet, at gæsten udforsker nye vaner, de kan tage med hjem.
Mikael Rasmussen er søvnekspert og ifølge ham, er der meget at vinde for hoteller ved at hjælpe gæsten til at sove godt.
”Vi bruger over en tredjedel af vores liv på at sove, og folk er virkelig blevet bevidste om, hvad god søvn betyder for deres velbefindende. Derfor giver det også meget god mening, at netop hoteller går foran og gør noget særligt for, at gæsten sover godt. Gæsten kommer jo netop for at sove,” siger han og fortæller, at det netop kan knibe for mange at få en god nats søvn i hotelværelsets nye omgivelser.
Til at begynde med anbefaler eksperten, at man nøje overvejer indretningen på et hotelværelse, fordi blot små justeringer, kan give en endnu bedre søvn.
”Noget af det vigtigste er uden tvivl at have gode gardiner, der lukker al lys ude, for mørke producerer melatonin. Hormonet, der fremkalder søvnighed.”
Hovedpuden er så vigtig for søvnen, at nogle tager den med i kufferten, når de rejser.
Desuden er det optimalt med en temperatur på cirka 19 grader. Men ligesom nogle vil ønske det varmere i rummet, vil der også være forskel på, om man foretrækker en hård eller en blød madras. Eller en hård eller blød hovedpude, fortæller eksperten. Lige når det gælder hovedpuden, er hotellet i London selvfølgelig også med. For her bliver gæster præsenteret for en hovedpudemenu, og kan dermed vælge den type, der passer dem bedst. Og det er oplagt at give gæsterne mulighed for at vælge selv, mener eksperten.
”Hovedpuden er så vigtig for søvnen, at nogle tager den med i kufferten, når de rejser. Men det er bøvlet at bruge plads på, så det er et fint tilbud, hvis hotellet tilbyder gæsten at vælge ved ankomst,” siger Mikael Rasmussen og fortæller desuden, at hvis det er muligt, er det en flot service, hvis man også giver gæsten mulighed for at bestemme, om de ønsker en hård eller en blød seng.
Drop burgeren efter klokken 20
Ønsker man at give gæsten endnu bedre forudsætninger for en god nats søvn, kan man sørge for, at der bliver sat beroligende musik på inden sengetid.
”Man kan endda sætte musicure på. Det er musik med 60 slag i minuttet, der har en meget afslappende effekt,” siger han og fortæller, at alle de gode initiativer er lige gyldige, hvis gæsten samtidig har en stor fladskærm tændt.
”Det kan være en god ide at indrette rum uden tv eller sørge for, at tv´et let kan gemmes væk,” siger eksperten og forklarer, at det både er underholdningselementet samt blåt lys, der gør det svært at sove efter tre timers seriemaraton.
På den anden side har hjernen enormt godt af lys, når den skal vågne, og det kan man som hotel også udnytte, så gæsterne er så glade som overhovedet muligt, når de sætter sig til rette ved morgenbuffeten.
”Det er en lidt større investering, men det vil uden tvivl imponere at have et lyssystem, der efterligner solens farver, når den står op. Det er en meget behageligt for både krop og hjerne at vågne ved at lyset gradvist bliver kraftigere og kraftigere. Det vågner vi faktisk meget bedre af end en høj alarm på vores smartphone.”
Desuden anbefaler eksperten, at man med et glimt i øjet rådgiver gæsten i kostvalg tæt på sengetid.
”Regel nummer ét er, at man ikke skal gå sulten i seng. På den anden side skal man heller ikke spise fed mad lige inden sengetid, så her kunne man prioritere at servere retter med tryptofan inden sengetid. Det kunne være snacks som nødder, bananer eller en salat med spinat.”
Sådan kan hoteller hjælpe gæsten til at sove endnu bedre:
x Tilbud pudemenuer, så gæsten selv kan vælge, om den skal være blød eller hård. Hvis muligt kan man også lade gæsten vælge en hård eller blød seng.
x Tilbyd musik og lyssætning der gør det lettere at sove og at vågne.
x Indret nogle værelser uden TV eller sørg for, at det kan gemmes væk.
x Tænk i retter der giver en god nattesøvn hvad end det gælder barkortet eller roomservice.
x Indret værelser med rullegardin, så det altid kan blive helt mørkt i rummet.
Kilde: Mikael Rasmussen