if (CookieInformation.getConsentGivenFor('cookie_cat_statistic') && CookieInformation.getConsentGivenFor('cookie_cat_marketing')) { }

Jeg kan jo ikke tale om andet end mad

Som 16-årig trådte Kasper Hasse som elev første gang i et professionelt køkken og gjorde straks oprør mod et stringent hierarki ved at imponere med en perfekt piskede bearnaise.

Det var sherryfromagen og de helstegte duer i bedsteforældrenes hjem, der gjorde forskellen.
”Hos mine bedsteforældre i centrum af Odense var søndagsmiddagen altid noget ekstraordinært. De brugte meget tid på at lave mad fra bunden, og det vækkede noget i mig,” siger Kasper Hasse, der er køkkenchef og direktør på Falsled Kro. Derfor var det ingen overraskelse for familien, da Kasper bekendtgjorde, at han ville være kok.

”Ingen sagde, at det var da tosset. Mine farfar var selv i branchen og hjalp mig faktisk med at få min første læreplads hos én, han selv havde haft i lære,” siger Kasper og forklarer, at det heller ikke dengang var et let miljø at agere i for så ung en gut.

”Alle ved jo, at der er et strengt hierarki i et køkken, og jeg var jo bare en lille lort på 16 år. Heldigvis var jeg blevet klædt godt på hjemmefra og kunne piske en bearnaise til perfektion. Det vandt respekt.”

Bearnaisen blev i den grad startskuddet på en flot karriere. Kasper Hasse blev udlært for tyve år siden, og han har været køkkenchef på Falsled Kro siden 2017. Sidste sommer blev han så også udnævnt til direktør. Han har vundet flere prestigefyldte priser og ikke mindst kokkekonkurrencen, Sol over Gudhjem. Men for Kasper er det ikke længere kun maden, der betyder noget. Han sætter en ære i at skabe en helhedsoplevelse for gæsterne på den sydfynske kro.

”Alle ved jo, at der er et strengt hierarki i et køkken, og jeg var jo bare en lille lort på 16 år. Heldigvis var jeg blevet klædt godt på hjemmefra og kunne piske en bearnaise til perfektion. Det vandt respekt.”

Et oprør med traditionerne
Direkte kig til havet og en køretur langs skovens træer. Det er det skue, gæsterne oplever, når de kører mod Falsled Kro, hvor roen straks sænker sig, når man kører ind i den lille by med huse i traditionelt bindingsværk. Og det er ikke mindst det skue, Kasper nyder, når han henter friskfangede sorthummere fra Lillebælt.

”På kroen kalder vi ham Hummer Lars, og han sejler rundt i Lillebælt, kun ham og hans hund. I sommerhalvåret kører jeg selv ud til ham og henter hummere. Det er en dejlig måde at møde vores lokale leverandører og få en snak om stort og småt,” siger Kasper og fortæller, at han er meget fascineret af den historie, der ligger bag kroens råvarer, og derfor er det en vigtig del af forretningsgrundlaget at støtte de lokale.

Kasper nyder faktisk ikke kun kontakten til leverandører og udsigten over området, når han er på landevejen. Han nyder også det frirum, det er blot at køre bil.
”Enten sidder jeg og stirrer på vejen og naturen, der ruller forbi mig eller også lytter jeg til lydbøger om mad.”
Et frirum kan der være brug for, når man som Kasper har tilbragt to årtier i branchens absolutte overhalingsbane. Udover at være køkkenchef for et af landets mest anerkendte køkkener, har han tidligere vundet hæder i form af Årets Ret med gris i 2019.

Så de fridage, han som elev, brugte på at lære af de ældre kokke, har i den grad betalt sig. Men for Kasper føltes det aldrig som arbejde.
”Jeg var så fascineret af, hvordan man lynhurtigt kunne mærke, at man blev bedre, når man lagde tiden og kræfterne i det. Og så tiltræk det mig virkelig meget, at jeg ikke var nødt til at have en hverdag, der skulle passe ind i et traditionelt 8- til 16-skema.”

”På kroen kalder vi ham Hummer Lars, og han sejler rundt i Lillebælt, kun ham og hans hund. I sommerhalvåret kører jeg selv ud til ham og henter hummere."

©

Gode råd til hjemkundskabslæren
Men den passion påvirker i dag også Kaspers familieliv på godt og ondt. For på den ene side har han ikke meget fritid med sine to børn. På den anden side håber han at kunne give sin passion for mad videre til dem.

”Jeg mistænker, at den konstante snak om mad efterhånden hænger dem langt ud af halsen. Det er måske også lidt min egen skyld, for jeg kan jo ikke tale om andet end mad,” siger Kasper.

Hans ældste er lige begyndt at have hjemkundskab i skolen, og det er ikke noget, der er gået ubemærket hen fra farens side.
”Så sidder jeg der og vil lige høre, om læreren nu også har fortalt dem om kødets kvaliteter og om, hvordan de bruner det bedst,” siger køkkenchefen med et grin, mens hans glæder sig over det engagement, han trods alt møder i kroens køkken fra nye elever. For han husker selv tydeligt, hvordan det føltes som elev, når køkkenchefen trådte ind ad svingdøren.

”Jeg fulgte jo med ham rundt i alle køkkenets kroge, fordi jeg tænkte, at det var min chance for at lære allermest.”
Heldigvis kan han genkende den tankegang i sit eget team. Men fordi Kasper sidste år også fik titel af direktør, er der ikke længere lige så meget tid ved gryderne.

Eksklusiv hygge på kroen
Selvom Kasper gennem sine mange år på kroen, er blevet ansigtet udadtil, har han ikke brug for at være en synlig vært for gæsterne konstant.

”Det er vigtigt for mig, at der er personer i huset, stamgæsterne genkender. Men det behøver ikke altid være mig. Vi er mange om at drive kroen, så det er vigtigt, at det er Falsled Kro, man besøger, og ikke en enkelt persons værk.”

Kroen fik ny ejerkreds for fire år siden, og der er i øjeblikket et ekstra stort fokus på udvikling.
”Det er et kæmpe drive for mig, at vi ikke står stille, men udvikler os, selvom vi er en del af et historisk hus. Falsled Kro har netop formået gennem årene både at udvikle sig og samtidig bevare respekten for klassiske dyder og gode råvarer,” siger Kasper.

Det er også kroens evne til at levere eksklusiv hygge på Sydfyn, Kasper som direktør er stolt af, og som han vil bygge videre på. Derfor har han stort fokus på hele gæstens rejse fra det sekund, de træder ind ad døren, til de går en tur i frugtplantagen, og de til slut sætter sig til bords for at nyde maden.

Det er Falsled Kros egen magi kombineret med magien fra bedsteforældrenes søndagsmiddage, Kasper gerne vil invitere gæster til.

”Gæsten skal føle magien fra det sekund, de ankommer til denne her historiske lille kro, hvor haven står skarpt, ilden knitrer i pejsen, og der dufter af friskbagt æbletærte.”

Om Kasper Hasse
x Direktør og køkkenchef på Falsled Kro.
x Vinder af Kartoffelprisen i 2008 og Årets Ret i 2019.
x Har været i branchen siden 2002.

Kilde: Kasper Hasse

FØLG VISITOR