Det handler selvfølgelig om krisen. Og så handler det om så meget mere.
Bellagroup, der står bag multihallerne Bella Center og splinternye Bella Arena samt hotellerne AC Bella Sky, Crowne Plaza Copenhagen Towers og Copenhagen Marriott i København, var tidligere på året gennem en redningsaktion, hvor et privat investor konsortie sammen med Nordea og Vækstfonden trådte til og sikrede en altafgørende refinansiering. Processen havde benhårdt fokus på overlevelse, men den blev også en kærkommen lejlighed til at gå forretningsmodellen igennem og dermed at skabe et endnu stærkere fundament, fortæller direktør Christian Folden Lund.
”Midt i en meget svær proces fik vi pludselig mulighed for at gentænke hele forretningen, og det er en chance, man ikke normalt får som virksomhed af vores størrelse. At kunne tænke som en start-up og dermed justere fundamentet.”
Her kigger vi nærmere på en af hovedstadens og landets vigtigste virksomheder. I et interview med Christian Folden Lund taler vi krise, ambitioner og ikke mindst tillid.
Et urealistisk MBA-studie
At krisen ramte Bellagroup hårdt, er der ingen tvivl om. Koncernen mistede 80 procent af omsætningen fra den ene dag til den anden og måtte opsige to tredjedele af de fastansatte medarbejdere. Og mens et hotel lukkede helt ned, kørte to andre med meget lav belægning.
”Vi var cirka 750 medarbejdere før krisen, og vi måtte afskedige to tredjedel. Siden juni 2020 har vi dog ansat over 250 mennesker igen, og heldigvis er cirka halvdelen genansættelser,” siger direktøren og forklarer, at man i koncernen forholder sig positivt.
”Vi kan ikke spå om corona og restriktioner, og vi forventer ikke at være tilbage på niveau før 2025. Men vi kæmper allerede nu for at finde ledige datoer til events i 2022 og 2023. Vi tror på, at mennesker har behov for at mødes, og det har vi i den grad set dokumentation for. Når smittetal går ned, går bookinger lynhurtigt op. Så vi er forsigtige optimister.”
Og det har netop krævet en person i toppen, der turde være optimist. Således takkede Christian ja til direktørjobbet efter blot halvandet års ansættelse i koncernen, og mens branchen stod i sin største krise nogensinde.
Havde det her været en case på MBA-studie, så havde vi grinet og sagt, at det var simpelthen for urealistisk.
”Vi stod i en kompleks situation, hvor der var meget på spil for både kunder, medarbejdere og hele hovedstaden, og det måtte jeg være med til at løse,” siger direktøren og fortæller, at det hårde benarbejde op til ejerskiftet foregik i tæt samarbejde med resten af direktørlaget og bestyrelsen.
”Havde det her været en case på MBA-studie, så havde vi grinet og sagt, at det var simpelthen for urealistisk.”
Direktøren var dog ikke kun interesseret i en redningsaktion men også en løsning, der gav mulighed for udvikling på sigt. Og det fandt de.
”Vi kunne ikke styre resultatet, men da krisen var allersværest, var vores fokus at sætte gang i de rigtige ting. Vi havde jo et kæmpe ansvar og ville ikke se tilbage og tænke, at vi kunne have gjort mere. Nu er vi et godt sted. Vi har ikke bare overlevet, men vi overlever på en god måde med plads til udvikling.”
Hybridevents og ny vækst
Med ejerskiftet kom netop en styrket tro på fremtiden med plads til udvikling. Koncernen vil nemlig ikke blot styrke sit fokus på at sætte en grøn dagsorden. Den vil også udvikle sig digitalt.
”Vi er dygtige til de store fysiske events, men vi skal blive endnu bedre på digitalisering, der giver nye muligheder for hybrid-events, hvor en speaker eller en verdensdel deltager online, eller der kører live-afstemninger under et arrangement.”
Med en stærk tro på fremtiden har Bellagroup netop slået dørene op til Bella Arena, og hallen skal både bruges til tv-produktioner, koncerter og selvfølgelig konferencer.
”Der har længe været et behov for en søjlefri multiarena i København, og det har vi nu. Vi ved, at det er nødvendigt for at tiltrække de helt store events, der skal bruge plads til deres internationale key note speakers.”
Med den nye hal kan Bella Center samlet tage meget store events eller være vært for hele tre arrangementer på samme tid med hver fem tusind gæster, uden at gæsterne nogensinde møder hinanden, og det giver mulighed for at tage endnu mere forretning ind, fortæller direktøren.
”Husleje er husleje, så det handler konstant om, hvor meget aktivitet, vi kan skabe. At vi samtidig kan tilbyde overnatning lige ved siden af, er en kæmpe ressource,” siger direktøren og fortæller, at med det nye setup følger også muligheden for at styrke gruppen yderligere i form af flere venues eller hoteller.
En opsang til København
Ambitionerne skal da også være høje, når man konkurrerer med arenaer i London, Wien og Amsterdam. For det er netop de europæiske storbyer, som direktøren anser for koncernens største konkurrenter.
”Vi kan være stolte af en by, som folk gerne vil være en del af. København kan ikke konkurrere på godt vejr og lave priser, men vi er kendt for at levere en professionel afvikling i et grønt miljø og med en meget høj grad af tryghed.”
Vi kan være stolte af en by, som folk gerne vil være en del af. København kan ikke konkurrere på godt vejr og lave priser, men vi er kendt for at levere en professionel afvikling i et grønt miljø og med en meget høj grad af tryghed.
Og nok kan Bellagroup gøre meget for at tiltrække store arrangementer med en ny multihal og planer om at investere yderligere. Men direktøren opfordrer også hovedstaden til at komme yderligere på banen for at tiltrække de helt store arrangementer og understreger, at investeringer i oplevelseserhvervet også gavner andre brancher fra tøjbutikker til taxachauffører.
”Store arrangementer sætter landet og byen på verdenskortet. Lige nu kan vi se frem til Tour de France, og det er fantastisk. Men derefter er der ikke de store arrangementer i kalenderen, og vi er nødt til i fællesskab at bygge videre på det stærke fundament, vi har skabt for at gøre landet og hovedstaden til stedet, hvor folk ønsker at afholde Europas største og bedste events.”