”Jeg drømmer om at blive hoteldirektør.”
Sådan faldt ordene fra en restaurantchef til Trine Richter, der står bag tre hoteller på Bornholm.
Efter en fusion i 2017 fik Trine Richter yderligere 30 medarbejdere med på holdet, og restaurantchefen var en af dem.
”Han var tydeligvis fagligt dygtig, men han havde været del af et miljø, hvor lederen holder minutiøst øje med den enkeltes indsats. Et miljø, hvor man gør det man skal, men heller ikke meget mere.”
Den tilgang blev dog brat ændret for restaurantchefen og resten af de 30 medarbejdere, da Trine blev hans nye leder.
De bliver ikke blot sluppet ud i en mørk skovsø uden at kunne svømme. Jeg står altid klar med sparring og gode råd.
”Få måneder efter han bekendtgjorde sin drøm, gav jeg ham ansvaret for vores badehotel. Han skulle ikke tage sig af bookinger og økonomi men udelukkende sørge for, at alle medarbejderne havde det godt, så de kunne have det fulde fokus på at forkæle gæsterne.”
At hun gav restaurantchefen en stor chance, har hun ikke fortrudt.
”Han tog ansvar fra dag ét, og vi oplevede en enorm høj medarbejder- og gæstetilfredshed. Nu er han hoteldirektør for alle vores tre hoteller.”
For Trine handler ledelse først og fremmest om at lytte til mavefornemmelsen, at investere tid i at udvikle sit team og at sparre med mennesker, der ikke er hotelfolk.
Det ville jeg ønske, jeg have gjort anderledes:
Der er sikkert ganske meget, jeg kunne have gjort anderledes. Men der er ikke én ting. Jeg forsøger at reflektere over mine valg, uanset om følgevirkningerne er positive eller ej.
En gul dag
Trine Richters rute mod jobbet som hoteldirektør var utraditionel. Hun kom fra en stilling som kontorchef i en stor finansiel virksomhed i hovedstaden. Men denne baggrund gjorde, at hun havde en solid ledererfaring, som hun fortsat trækker på. Det betyder, at hun gerne giver folk med potentiale et kærligt skub, men de står aldrig alene med et stort ansvar.
”De bliver ikke blot sluppet ud i en mørk skovsø uden at kunne svømme. Jeg står altid klar med sparring og gode råd, hvis der skulle opstå en konflikt.”
Trine Richter mener nemlig, at hendes vigtigste rolle som leder er at spotte og motivere de mennesker og de medarbejdere, der har lyst til at rykke sig.
”Når jeg følger min mavefornemmelse, er jeg altid på rette vej. Min erfaring med at forfremme en restaurantchef med en stor drøm har blot bekræftet mig i det.”
Men den tilgang betyder også, at Trine skal kende de mennesker, hun har omkring sig rigtig godt. Og det handler både om at kende deres styrker og deres svagheder. Og ikke mindst deres farve på en given dag.
”Vi smider om os med farvekoder,” siger den administrerende direktør med et grin og fortæller, at hun ikke blot supporterer sit hold. De giver også gerne hende gode råd baseret på hendes personlighed.
”De er sjældent overraskede, når jeg har en ny ide. Jeg kan godt lide at kaste en masse bolde op, men jeg har heldigvis gode folk omkring mig, der siger: Du er vist lige lidt gul i dag, måske skal du tale med en blå?” siger direktøren og fortæller, at farverne kommer fra det personlighedsarbejde, som alle helårsansatte i virksomheden har været igennem sammen med konsulentvirksomheden Asnæs&Vangstrup.
Jeg kan godt lide at kaste en masse bolde op, men jeg har heldigvis gode folk omkring mig, der siger: Du er vist lige lidt gul i dag, måske skal du tale med en blå?
En overraskende fyring
Ligesom hun ønsker at se personligheden skinne igennem hos den enkelte medarbejder, så ønsker hun også selv at udvikle sig som menneske og som leder. Derfor har hun i en årrække søgt sparring hos en psykolog. Det vil sige indtil for nylig.
”Jeg er stadig en smule chokeret, men min psykolog fyrede mig,” siger Trine inden hun forklarer situationen.
”Det hun mente var, at jeg ikke behøvede hende mere.”
Om end positivt så var Trine ked af at gå glip af den relation. Men så skete der noget.
”Vi er nu begge i en netværksgruppe sammen med en bornholmsk kunstner, og vi mødes løbende og taler om livets udfordringer, spiritualitet og personlig udvikling,” siger Trine og understreger, hvor meget det betyder for hende også at sparre med mennesker, der ikke er i branchen.
”Det er ikke et bevidst fravalg, at jeg ikke er i netværksgruppe med andre hoteldirektører. Jeg ser det mere som et bevidst tilvalg, at jeg har mulighed for at sparre med mennesker, der inspirerer mig, og som ikke er knyttet til én branche.”
Jeg er stadig en smule chokeret, men min psykolog fyrede mig.
En stor fisk i en lille sø
At Trine Richter er hoteldirektør på lige præcis Bornholm betyder meget for hende, og geografien har stor indflydelse på, hvordan hun leder. Hendes tilgang til lederrollen påvirker nemlig ikke blot et afgrænset hold af medarbejdere men et helt samfund af mennesker, hun møder ansigt til ansigt.
”Vi er så tæt et lille samfund her, og når vi vækster, så har det stor indflydelse på resten af turisterhvervet. Vi er en stor fisk i en lille sø, og derfor har vi et stort ansvar i forhold til elevpladser, flexjobbere og integration af flygtninge. Vi er meget tæt på den verden, vi opererer i, og det er jeg meget ydmyg overfor både som direktør og som leder.”
Det driver Trine Richter at:
- Motivere medarbejdere til udvikling.
- Bruge mavefornemmelsen aktivt i lederstillingen.
- Være i front for en virksomhed, der agerer med omtanke for lokalområdet.