”Gastronomi bliver et af vores helt store temaer i 2022. Vi har simpelthen hevet gastronomien helt op i selve brandfortællingen af Danmark, og det gør vi, fordi det er så stærk en indgang til at styrke vores position på de markeder, vi gerne vil nå,” Sådan lyder det fra Anders Rosbo, der er kommunikationschef i VisitDanmark og fortæller, at nok har gastronomi længe været en af de helt store grunde til, at turisterne flokkes til Danmark. Men at vi nu er i toppen af The World’s 50 Best Restaurants-listen styrker fortællingen yderligere.
”Når vi snakker gastroturister, så taler vi faktisk ikke kun Michelin-restauranter, men vi kan konkludere, at for hver fjerde udenlandske turist har madscenen stor betydning for, at de vælger lige præcis Danmark som destination.”
Gastroturisterne kommer dog ikke kun til landet for at spise fornemme retter. De vil som regel også gerne investere tid og penge i utraditionelle begivenheder, der giver dem andre oplevelser end dem, de finder i guidebøgerne. Her kigger vi nærmere på gastroturistens DNA, og hvordan restauranter og hoteller, der ikke befinder sig i luksus-segmentet, også kan få glæde af den nye kundegruppe.
De er meget anderledes end den typiske H.C. Andersen-turist med en bucket-liste, der skal krydses af.
Træt af bistroen i Paris
Jonatan Leer er forsker i madkultur, og han mener, at gastroturisterne vil sætte gang i nye tendenser, produkter og muligheder.
”De er meget anderledes end den typiske H.C. Andersen-turist med en bucket-liste, der skal krydses af. I kølvandet på gastronomiens succes vil der uden tvivl blive skabt nye oplevelser som et stærkt supplement til det turistudbud, vi allerede har.”
Et hotel eller en restaurant, der ikke er hverken ”gourmet” eller ”gastro” kan dermed sagtens tage del i den guldrandede kundegruppe, hvis de tænker i enkle oplevelser med nye samarbejdspartnere.
”Som restaurant kunne man udbyde et cider-arrangement, eller hotellet kunne invitere på en udflugt, hvor man oplever bageriet, der står bag buffetens surdejsboller. Denne her gruppe af turister vil opleve noget andet og mere skævt. De går op i mad, men de vil om bagved produktionsmetoder, og de betaler gerne et absurd højt beløb for at se, hvordan man laver en kardemommesnurre. Det er alligevel småbeløb i forhold til Michelin-måltidet.”
De fleste af de her turister er netop trætte af at sidde på en bistro i Paris. De vil opleve noget andet. Det er nærmest lige gyldigt, hvad det er, bare det er originalt og autentisk.
Mange turister forlader aldrig hovedstaden, fortæller Jonathan Leer. Men selvom man ikke er placeret i en storby, er der stadig potentiale i at markedsføre arrangementer til kundegruppen, mener eksperten.
”De fleste af de her turister er netop trætte af at sidde på en bistro i Paris. De vil opleve noget andet. Det er nærmest lige gyldigt, hvad det er, bare det er originalt og autentisk. Og så må det meget gerne have noget med mad at gøre. Så et hotel eller en restaurant udenfor København, Aarhus eller Aalborg kan sagtens nå denne gruppe, hvis de tænker på en ny måde og eventuelt henter gæsten i bus. Vi glemmer gerne, hvor mange store oplevelser, der faktisk gemmer sig bare en times køretur fra byerne.”
Østerssafari og æbleplantager
Jonatan ser et stort potentiale i samarbejder mellem hoteller, restauranter og lokale producenter. Men han mener, at det fortsat er vigtigt at have kundegruppen for øje i de forhold til de oplevelser, man tilbyder.
”Der skal være et element af bæredygtighed. Man bør nok ikke invitere en bus af gastroturister på udflugt til et konventionelt svinelandbrug, men man kunne godt tage dem ud på en økologisk gård med juice-boder og muligheden for at tage aktivt del i driften,” siger Jonatan og fortæller, at der i den grad er efterspørgsel på de interaktive oplevelser, hvor gæsten er en aktiv medspiller og dermed efterlader et fysisk aftryk.
”Det må gerne være simpelt, men det skal være unikt. Man kunne invitere på en østerssafari ellers måske et besøg til en dansk æbleplantage, hvor man kan lave og smage æblekage under træernes store kroner. Gæsterne skal føle, at de er en del af et magisk øjeblik, som kun de kan få den dag. Præcis som det er tilfældet på en Michelin-restaurant."
Gæsterne skal føle, at de er en del af et magisk øjeblik, som kun de kan få den dag. Præcis som det er tilfældet på en Michelin-restaurant.
Sådan tiltrækker du gastroturister:
- Samarbejd med lokale bagerier, bryggerier eller bondegårde om oplevelser, der giver turisterne ny viden.
- Hent dem i storbyerne og kombiner en overnatning eller middag med en unik madoplevelse i landets mange flækker.
- Skab arrangementer hvor gastroturisten er en aktiv medspiller.