Èt spørgsmål ændrede hele hans retning i livet.
”Jeg arbejdede allerede som tjener, men var begyndt at tænke over, hvilket studie jeg skulle søge ind på. Og så spurgte en ven mig, om jeg ikke bare ville uddanne mig til tjener, når nu jeg elskede branchen. Lige der faldt brikkerne på plads for mig.”
Mathias Breinholt er i dag restaurantchef og sommelier på Restaurant Moment på Djursland, og så har han netop vundet titlen som Årets Tjener og fortæller her, hvorfor han elsker lige præcis dette fag.
Hvad betyder syren for smagen i måltidet og hvad gør frugten for vinens bouquet?
Mulighed for konstant udvikling
Mathias træder hver dag glad ind ad restaurantens hoveddør, fordi han glæder sig til at tilbringe tid med passionerede kollegaer.
”Jeg er så heldig at tilbringe hver dag med mennesker, jeg bare klikker med. Vi har forskellige holdninger og baggrunde, men vi brænder alle for at skabe den gode oplevelse for gæsterne.”
Mathias er blevet endnu gladere for valget om at blive tjener, fordi det er blevet tydeligt for ham, at faget og arbejdsdagen indeholder mulighed for konstant udvikling.
”Som tjenere skal man selvfølgelig have en bred faglig viden, men derefter får man mulighed for at søge viden indenfor lige præcis de områder, der interesserer én. Det er vigtigt, for når man har et fagligt belæg kan man meget bedre slappe af foran gæsten og vise personlighed.”
Den fulde opmærksomhed
Ifølge Mathias må der nødig gå hverdag i jobbet som tjener.
”Kokke søger ny inspiration hele tiden, og der skal være synergi mellem dét gæsten får på tallerkenen og den stemning, der møder dem i restauranten.”
Mathias mener, at hans helt særlige opgave som tjener er at hjælpe gæsterne med at sætte ord på de smage, de oplever.
”Hvad betyder syren for smagen i måltidet, og hvad gør frugten for vinens bouquet? Jeg tror på, at gæsten kan få en endnu bedre mad- og vinoplevelse, når de bliver vejledt på en personlig og konkret måde. Som tjenere må vi ikke glemme, at når vi har gæsternes opmærksomhed, så har vi den virkelig.”