Hvor der normalt står mennesker som sild i en tønde, ligger der nu blot yogamåtter i et væld af farver på gulvet. Og efter en time med yogaøvelser som ”hunden”, ”kobra” og ”krigeren”, bydes der på en iskold Gin og Tonic. Det er opskriften på en event, som pubkæden, Greene King, i Storbritannien tilbyder gæsterne med stor succes udenfor ordinær åbningstid.
”Vi mener, at kombinationen med yoga og en kold Gin og Tonic giver en ”god balance”,” siger Stacey Kong med et smil. Hun er Global Marketing Manager i Quintessential Brands, der står bag arrangementet.
Faktisk blev initiativet lanceret før corona i håb om at tiltrække nye gæster særligt i januar, der er kendt som en stille måned for britiske pubs, da mange undgår alkohol. Men eventen blev så stor en succes, at arrangementet fortsatte og endda bredte sig til andre barer.
”Vi har været fuldstændig overvældet over den positive respons fra både gæster og ansatte. Og ikke mindst de mange reaktioner på sociale medier,” siger hun.
Oplevelseserhvervet kæmper lige nu med restriktioner og kontant ændret rejsevejledninger, der forringer muligheden for at drive virksomhed som tidligere. Med en lokalbefolkning, der samtidig efterlyser nye oplevelser, er initiativer som yoga på baren særligt relevante lige nu. Arrangementerne kan nemlig både tiltrække nye kunder, give flere kroner i kassen her og nu, og så giver de en effektiv udnyttelse af lokaler.
Vi mener, at kombinationen med yoga og en kold Gin og Tonic giver en god balance.
Tænk nyt i et overfyldt marked
Kim Nielsen er strategikonsulent i virksomheden MaksConsulting og initiativtager til partnerskabet TOC, der rådgiver hoteller og restauranter om optimering af bundlinjen. Dét råd han oftest giver er netop at tænke ud af boksen og se på, hvordan virksomheder bedst adskiller sig fra konkurrenten. Det er et råd, han gav før krisen, og det er et råd, han giver nu.
”Erhvervet lever lige nu primært af danskerne, så markedet er blevet væsentligt reduceret. Men når man kigger på markedet, er situationen den, at hvis det ikke er corona, der hærger, så er det den generelle konkurrence på et overfyldt marked. Vil man derfor have kunder i butikken fremadrettet, er det nødvendigt at tænke nyt,” siger strategikonsulenten.
Derfor ser Kim Nielsen meget positivt på tendensen med at tilbyde arrangementer, der måske stikker lidt ud i forhold til det daglige forretningsgrundlag, som det er tilfældet med yogatimer på baren. Han mener, at et yogaarrangement er godt tænkt, fordi det kan tilføje et kuriøst strejf til oplevelsen, at man træner på lige præcis en bar.
Desuden vil en stor del af lokalbefolkningerne på grund af rejserestriktioner efterspørge nye oplevelser i deres hjemby. Strategikonsulenten anbefaler dog, at man går kritisk til værks, hvis man overvejer at tilbyde lignende arrangementer. Først og fremmest skal man overveje, hvilket lokale man kan sætte i spil og hvilken oplevelse, der matcher det.
”Man må arbejde med det, man har og finde det mest charmerende område af hotellet eller restauranten. Med få nye detaljer eller rykken rundt på bordene kan man sagtens få skabt et rum, der er oplagt til træning eller et foredrag.”
Med få nye detaljer eller rykken rundt på bordene kan man sagtens få skabt et rum, der er oplagt til træning eller et foredrag.
En løbetur i Tivoli
Kim Nielsen peger på, at et arrangement i første omgang godt kan kræve en mindre investering i form af udstyr og udgifter til undervisere. Derfor er det et initiativ, der skal forberedes grundigt.
”Men gør man det, vil jeg også mene, at der er rig mulighed for både at tiltrække nye gæster, og at skabe sjov og effektiv branding på sociale medier,” siger eksperten, og understreger samtidig, hvor vigtigt det er både at tænke nyt men også at have et klart fokus på målgruppen. For selvom yoga og pubcrawl ikke umiddelbart går hånd i hånd, så kan det tale til samme segment.
”Derfor er det vigtigt, at man lige overvejer om ens forretning bedst matcher Jiu Jitsu, vinsmagning eller en oplæsning af H.C. Andersens eventyr.”
På dansk jord har forlystelsesparken, Tivoli, valgt at udnytte kvadratmeterne og tilbyder nu helt andre aktiviteter udover candyfloss og grin i rutsjebanen.
”Vi har tilbudt yoga og løb hver søndag over sommeren, fordi vi gerne vil bruge Tivoli på nye tidspunkter og nye måder. Det giver flere gæster anledning til at komme i Tivoli og så endda på et tidspunkt, hvor haven ellers er tom for gæster,” siger Frederik Wiedeman, der er kulturdirektør i Tivoli.
Overvejer flere arrangementer
Kulturdirektøren mener, at det giver gæsterne en ny oplevelse at træne så historisk et sted som Tivoli.
”Tivoli er smukt og fredfyldt sådan en sommermorgen, og det passer godt til yogaens væsen.”
Og træningsmorgenerne har været populære blandt forlystelsesparkens lokale gæster.
”Vi er meget glade for responsen på løb og yoga i Tivoli. Der kom hurtigt venteliste til yogaen, så vi måtte øge kapaciteten, og vi måtte også skrue op for flere løbeture,” siger Frederik Wiedeman, og fortæller, at aktiviteternes store popularitet betyder, at forlystelsesparken godt kunne finde på at tilbyde endnu flere aktiviteter, der adskiller sig fra dem, man ellers forbinder med Tivoli.
Fordele ved yoga på bardisken:
x Mulighed for højere indtjening her og nu.
x Effektiv udnyttelse af lokaler.
x Mulighed for at brande sig overfor en ny kundegruppe.
Kilder: Kim Nielsen