”Elsker du ikke at have verdens bedste job?”
Det er et spørgsmål, som Susanne Åberg i rollen som CEO for Kurhotel Skodsborg ofte bliver stillet, når hun lader regneark være regneark og går en tur i hotellets historiske rammer for at mærke dagens stemning og møde gæster.
”Spørgsmålet har jeg fået flere gange af fnisende veninder i morgenkåber. Og bag spørgsmålet ligger forventningen om, at jeg nok kan tilbringe det mest af dagen i spa,” siger Susanne med et smil.
Virkeligheden er selvfølgelig en anden, men Susanne Åberg mener faktisk, at hun har verdens bedste job, fordi hun er omgivet af glade mennesker.
Nok er kurhotellet ved Øresund flittigt besøgt af par i dyre biler, som svinger op til hoveddøren ved den berømte søjlegang. Men for Susanne er det lige så meget de glade lokale gæster i lobbyen, spisende på Brasserie Carl og medlemmerne i spa og fitness, der sætter stemningen for kurhotellet.
”Med et smil og en utrolig lethed passer vores medlemmer både godt på sig selv og på hinanden, og det smitter af på alle os andre. De har sunde værdier, som jeg synes er vigtigere og mere relevante end nogensinde før.”
Susanne har mødt mange inspirerende gæster, siden hun for 22 år tog springet fra et udmærket konsulentjob indenfor turismeudvikling til jobbet som hoteldirektør. Det var netop kontakten med gæsterne, hun savnede i konsulentjobbet. At have indflydelse på alt det, der både kan gå godt og galt, når man sælger oplevelser. Den spænding huskede hun fra jobbet som kulturrejseleder i Tyrkiet, hvor hun præsenterede nordiske turister for Topkapi-paladset og introducerede dem til Mezze, den tyrkiske version af tapas.
”For dem var alle seværdighederne et once in a lifetime-øjeblik, og deres oplevelse afhang af mit engagement og min begejstring. Der var altså noget på spil i kontakten til gæsterne, og den spænding savnede jeg i konsulentjobbet.”
"Vi har alle prøvet at sidde på en restaurant, hvor den vinkyndige optræder bedrevidende. Men det løfter os ikke som mennesker. Og vi er her netop for at løfte vores gæster. Det er godt værtskab for mig.”
”For dem var alle seværdighederne et once in a lifetime-øjeblik, og deres oplevelse afhang af mit engagement og min begejstring. Der var altså noget på spil i kontakten til gæsterne, og den spænding savnede jeg i konsulentjobbet.”
I tre år har Susanne Åberg været i front for hotellet i Nordsjælland, og her fortæller hun om, hvilket hotel der tryllebandt hende som barn, hvem der inspirerer hende til at sætte retningen for hotellet, og så fortæller direktøren desuden om en skæbnesvanger helikoptertur, der har haft stor betydning for, hvordan hun driver hotel.
The Obamas
Susanne hælder kogende vand i koppen og tager et tebrev. Ved siden af hende står kaffekanden. Urørt. Men direktørens valg af varm drik er ikke et udtryk for oplevelsen på kurhotellet.
”Vi er ikke hellige. Her er der ingen løftede pegefingre. Det er netop derfor, vi har ansat dygtige konditorer, og har prioriteret at have en stor terrasse, hvor man netop kan tilbringe sommeraftenen med et glas rosé.”
Kuroplevelsen, som hotellet unægtelig sælger, er ikke fremmed for Susanne. Hun begynder hver dag året rundt med en frisk dukkert i Øresund, efterfulgt af yoga og et glas kogende vand med friskpresset citron.
”Det med citronen lærte jeg på Bali, og det gør virkelig en kæmpe forskel at begynde dagen med.”
Det var lægen, Carl Ottesen, der i 1898, åbnede Skodsborg Badesanatorium, som senere blev til kurhotellet. Fokus var dengang som nu på vand, bevægelse, hvile og kost. Carl ville sætte rammerne for det gode liv.
Og det gode liv inkluderer i dag både den eksklusive hoteloplevelse med vegetarkost, spa og motion men også konditorkager og rødvin, mener Susanne Åberg. Men kurhotellet skal meget mere end at tilbyde spa-behandlinger og flotte kager, mener direktøren.
”Stemningen skal være hjertelig og oprigtig. Det lyder måske banalt og som en kliche, men du skal behandle andre, som du selv vil behandles. Vi har alle prøvet at sidde på en restaurant, hvor den vinkyndige optræder bedrevidende.
Men det løfter os ikke som mennesker. Og vi er her netop for at løfte vores gæster. Det er godt værtskab for mig.”
Susanne søger dagligt inspiration til at udvikle netop den opløftende stemning, hun ønsker skal herske på Kurhotel Skodsborg. Det sker gennem de mennesker, hun omgås med og ikke mindst de bøger, hun læser.
”Jeg er ved at læse Barack Obamas nyeste bog sammen med min mand. Så læser vi på skift og taler om bogen.
Præsidentparrets sunde værdier og lysende personligheder gør, at vi bliver bedre versioner af os selv. De ønsker virkelig at løfte andre. Og verden.”
Og at det ikke bare er flotte ord i bestsellers, har Susanne selv oplevet. I forbindelse med en event, mødte hun den tidligere førstedame i København og blev fuldstændig væltet bagover af hendes naturlige engagement.
”Jeg mødte Michelle og blev fuldstændig starstruck af hendes kærlige kæmpeknus. Hun krammede mig som en bedste veninde.”
Ligesom mennesker kan vise sig at være endnu mere inspirerende i virkeligheden end de flotte ord, de skriver i en bog, så skal hoteloplevelsen også være meget mere end flotte møbler, en lækker morgenbuffet og en luksuriøs spa. For hvis den autentiske stemning og oprigtigheden mangler, er alt det andet lige meget, for så er det blot en smuk kulisse, mener direktøren.
Derfor er det vigtigste og meste magiske øjeblik for Susanne, når hun selv tager på hotelophold, det første menneskelige møde.
”Det magiske øjeblik for mig er, når receptionisten byder mig velkommen. Lige der kan jeg mærke, hvordan min weekend bliver. Om jeg føler mig set og hørt.”
Varm chokolade på luksushotellet
Hoteldirektøren bliver i en tidlig alder tryllebundet af hotelverdenens uendelige magi. Og det sker i selskab med mormoren, som Susanne har et tæt forhold til. Mormoren er en dame, der elsker at farver og kalas. Men også en dame, der ønsker, at barnebarnet skal blive dannet.
”Når vi kører gennem det indre København forhører hun mig i alle de historiske bygninger, og jeg bliver belønnet, hvis jeg svarer rigtigt. Belønningen er varm chokolade på Hotel d’Angleterre.”
Og hoteloplevelsen gør stort indtryk på den 6-årige Susanne.
”De enorme blomsterbuketter, tjenernes flotte uniformer og den magiske stemning. Alle detaljer er så nøje udført. Jeg er fuldstændig tryllebundet,” husker hoteldirektøren.
Men hvor nogle episoder konstant minder Susanne om hvilken oplevelse, hun gerne vil skabe for egne gæster, så sørger andre oplevelser for at minde hende om, hvad hun så absolut ikke vil udsætte dem for."
”Du gør det, du siger, du gør. Punktum. For du ved ikke, hvad der ligger til grund for, at gæsten går så højt op i en specifik ting. Kommer du to minutter for sent, så er helikopteren fløjet.”
Hoteldirektøren læner sig tilbage i stolen og med forventningens glæde stadig intakt i stemmen, begynder hun at fortælle om det øjeblik, hvor hun under en forretningsrejse på Grønland bliver inviteret med på en tur, hvor de skal se indlandsisen fra helikopter. Susanne takker ja til muligheden og er begejstret. Men hun er også træt, for hun har arbejdet hele natten.
”Jeg har brug for en lur, så jeg beder receptionisten vække mig efter en halv time. Det siger han ja til.”
Men receptionisten banker aldrig på døren.
”Jeg vågner, da det er mørkt udenfor til lyden af en helikopter over mig.”
Episoden fandt sted for mange år siden, men for Susanne føles det, som var det i går. Skuffelsen sidder stadig dybt i hende. Det skulle have været hendes once in a lifetime-øjeblik.
”Jeg spurgte selvfølgelig, hvorfor jeg ikke var blevet vækket, og receptionisten havde alle mulige forklaringer. Systemet havde været nede. Åbenbart var han også alene i receptionisten og kunne ikke lige løbe op til min dør. Men i min bog er det bare lutter dårlige undskyldninger, og sådan en oplevelse vil jeg aldrig udsætte gæster for.”
Men selvom skuffelsen stadig mærkes, har den gjort hoteldirektøren hudløst bevidst om det allermest essentielle element af hoteldrift. Nemlig troværdighed.
”Du gør det, du siger, du gør. Punktum. For du ved ikke, hvad der ligger til grund for, at gæsten går så højt op i en specifik ting. Kommer du to minutter for sent, så er helikopteren fløjet.”
Det driver Susanne, at
- Skabe hotelkoncepter, der løfter gæsten.
- Lade sig inspirere af stærke personligheder, der også prioriterer hjertelighed.
- Være vidne til de minder, der skabes på hotellet.
Cool business
Susanne nyder at sætte retningen for hotellet. At være bag strategien. Også selvom det er udfordrende.
”At være hoteldirektør er hårdt arbejde 365 dage om året 24/7. Vi kører drift og har ikke lutter solskinsdage. Som hoteldirektør skal du kunne eksekvere. Selvfølgelig er der sjæl og charme og varme følelser i et job som dette, men det er også cool business. Og det er cool business, jeg bliver målt på.”
Hotellet var netop i gang med at afslutte en enorm millionrenovering, da første nedlukning ramte. Heldigvis bakkede hotellets ejer, Augustinus Fabrikkerne, op om Susannes strategi og var klar med yderligere investeringer, da nedlukningen gjorde det muligt at fremrykke en renovering af hotellets spa.
Læs også forretningsportrættet af Copenhagen Plaza Hotel her
"Som hoteldirektør skal du kunne eksekvere. Selvfølgelig er der sjæl og charme og varme følelser i et job som dette, men det er også cool business. Og det er cool business, jeg bliver målt på.”
”Desuden blev værdiansættelsen af bygningerne nedskrevet med over 100 millioner, hvilket betød et helt ekstraordinært resultat i 2020, men det bliver så balanceret fremadrettet. Desuden slog hotellet trods corona rekord for antal overnatninger i sommeren 2020, så jeg er faktisk meget positiv for fremtiden.”
Susanne er ydmyg over de minder, hun og medarbejderne er med til at skabe for gæsterne, og det giver fornyet energi til lange arbejdsdage.
”Jeg nyder sådan, når jeg så ser et par, der drikker et glas vin ved fredagsjazz og ser noget så forelskede ud. Eller når jeg ser det lykkelige brudepar hæve champagneglasset med deres gæster. Og ikke mindst, når jeg møder glade veninder, der grinende tuller gennem hotellet i morgenkåber. Vi sætter rammerne for de her gode minder, og det giver så meget tilbage.”