Når der er tale om glamping, triller gæsten ikke selv campingvognen ind på pladsen, men træder simpelthen ind i et allerede opslået telt med trægulv, dobbeltseng og roomservice.
Og det er populært.
”Flere af vores medlemmer har de seneste år oplevet en stigende interesse for glamping. Men lige nu er interessen faktisk decideret enorm,” siger Brian Søren Bugge, landechef i DK Camp, der er en sammenslutning af over 220 danske campingpladser.
Ordet glamping blev tilføjet Oxford Dictionary i 2016, men ideen bag glamping er ikke ny, da safarirejser på den afrikanske savanne ofte har inkluderet overnatninger i luksuriøse telte. Glamping-konceptet har de seneste år opnået ny popularitet, som både viser sig ved tilblivelsen af enorme glamping-resorts i udlandet og ikke mindst gennem den store efterspørgsel, som danske campingpladser netop nu oplever. Her kigger vi nærmere på glamping og på de trends, der forklarer, hvorfor dette koncept rammer plet hos danske forbrugere lige nu.
Ingen rødvin ud af vandhanen
At danskerne har fået øjnene op for glamping, oplever Vesterlyng Camping også. Indehaver Torben Berner fortæller, at der har været overvældende at se de nye kunder melde sig i bookingsystemet.
“Vores kundegruppe er udvidet med mange nye postnumre. Glamping taler til et helt nyt segment,” siger indehaveren og fortæller, at glamping-oplevelsen hos Vesterlyng Camping består af en overnatning i et telt på 28 kvadratmeter, der er bygget på en platform med udsigt over Sejerøbugten. Desuden er der vinduer i teltdugen, så gæsten kan nyde stjernerne, når solen er gået ned.
Glamour-delen af glamping taler ind i det moderne menneske. Vi trives godt med komfort, og vi gider bare ikke de der myg.
”Gæsten forventer ikke rødvin ud af vandhanen. Det er netop i samspil med naturen, at oplevelsen bliver unik.
Gæsten vil have en unik ferieoplevelse, som naboen ikke har prøvet endnu,” mener indehaveren.
Ligesom traditionel camping, så vinder glamping også på det sociale element, som ferieformen traditionelt er kendt for. Det vidner tilbagemeldinger fra glamping-stamgæsterne om, siger indehaveren.
“Vi har en familie, der bliver ved med at komme, fordi børnene Line og Sebastian gerne vil møde camping-vennerne igen.”
Oplevelsen skal gerne gå rent ind hos alle familiemedlemmer, for overnatningerne i et glamping-telt kan alt efter tilvalg koste flere tusinde kroner per nat. Det betyder, at længden på en glamping-tur sjældent er flere uger.
“For de fleste er en glamping-ferie en forlænget weekend. Den er fuld af oplevelser og indtryk men varer så også kun de få nætter,” siger Torben Berner.
Bamsebo Camping var en af de første i landet, der hoppede med på glamping-bølgen for fem år siden, og de kigger løbende på, hvordan de kan udvikle konceptet yderligere. Nyeste idé er en glamping suite.
“Jeg kan ikke sige, jeg har opfundet begrebet Glamping, men titlen Glamping Suite er helt mit egen,” siger indehaver Steen Pedersen.
Kokostæpper og solsenge i teak
Steen Pedersen går op i, at glamping på Bamsebo Camping er en oplevelse udover det sædvanlige. Det har betydet, at han måttet gøre op med en tradition, der i årtier har været kendetegnet for campinglivet.
“Camping er kendt for plastikmøbler. Nok er de meget praktiske, men i vores glamping-telte finder man ingen plastikmøbler. Her er der træbordplade, kokostæppe og solsenge i teak. Det skal hænge sammen med produktet, og du skal kunne se og mærke forskellen.”
Det store fokus på kvalitet tiltrækker både børnefamilier og par.
“Vi skyder med spredehagl i vores marketing, og det virker. For vi oplever, at konceptet rammer bredt. Både børnefamilier og kærestepar.”
Nok er det ikke gratis at opstille luksustelte med møbler i høj kvalitet, men det kan alligevel betale sig. Og mere til.
“Et telt har indtil videre tjent sig hjem på en sæson. Det er et hurtigt omsættende produkt i modsætning til vores luksushytter, som jeg først tjener penge på om ti år,” siger Steen Pedersen, som vil tilføje endnu flere telte til glamping-parken.
Derfor er glamping populært netop nu:
- Danskerne har fået øjnene op for ferieoplevelser i hjemlandet.
- Fokus på miljøet betyder, at forbrugere også i fremtiden vil prioritere ferier indenlands.
- Det er populært med oplevelser, der kombinerer natur og komfort.
At krisen har givet både traditionel camping og glamping medvind, er ingen hemmelighed, men trendforsker Mads Arlien-Søborg mener bestemt ikke, at campingpladserne skal stoppe deres udvikling af glamping-konceptet, selv når danskerne igen må rejse til Grækenland og Thailand. Konceptet er så unikt, at danskerne fortsat vil prioritere det, mener han.
“Mennesker i dag vil være tæt på naturen, men vi vil også gerne have fornemmelse af at være ¨på femstjernet”.
Der er et segment, som er villigt til at betale for unikke, danske oplevelser, og det segment er større end vi lige tror,” siger Mads Arlien-Søborg.
Trendforskeren mener, at der er to fænomener, som kan forklare konceptets store popularitet. Den ene forklaring er det skift, der skete i begyndelsen af finanskrisen i 2008, hvor det blev umoderne at i investere i endnu et køkken og endnu en bil og mere populært at skrue ned for forbruget og søge en dybere mening gennem naturen og gode oplevelser med tætte relationer. Den anden forklaring går på, at danskerne prioriterer at bruge penge på gode oplevelser, og vi gider ikke luftmadrassen, når vi kan betale os til en rigtig seng.
“Glamour-delen af glamping taler ind i det moderne menneske. Vi trives godt med komfort, og vi gider bare ikke de der myg.”
Trendforskeren forklarer yderligere, at den danske natur faktisk er blevet trendy. At udsigten over Sejerøbugten nærmest er lige så eksklusiv som udsigten over den italienske Comosø. Fordi danskerne efterhånden er så berejste, at de har fået øjnene op for værdien i at dyrke det nære. Og fordi de fleste efterhånden har set
Comosøen flere gange end de har set Gudenåen, understreger trendeksperten.
Skattejagt og stjernekikkerter
Men skal hotellerne føle sig truet af, at den ellers lidt primitive ferieform nu ligner mere og mere en overnatning på et eksklusivt værelse?
Ifølge trendforskeren er svaret nej.
“Det handler om at være tro mod sit koncept med eller uden grønne planter. Et hotel i byen kan med få greb skabe de elementer, der overrasker gæsten. Det kunne være en skattejagt til velkomstdrinken, en stjernekikkert på værelset eller en hængekøje på balkonen. Det mest simple er ofte det med størst effekt! Og som gæsten får lyst til at fortælle vennerne om,” siger Mads Arlien-Søborg.
Nadeem Wasi er medlemschef i HORESTA, og han mener netop, at en god glamping-oplevelse blot giver endnu mere lyst til en overnatning på et hotel og omvendt. Dét det handler om er at skabe den fulde oplevelsen for gæsten.
“Gæsten skal glæde sig over planlægningen og allerede her nyde, at de har fundet så unik en oplevelse. Så skal de selvfølgelig have et fantastisk ophold og til sidst står det hele den sidste prøve: Om gæsten med stolthed deler oplevelsen med naboen over hækken eller på instagram,” siger medlemschefen og forklarer, at et nyt koncept vinder meget ved at være instagrammable.
Medlemschefen ser desuden med stor glæde på glamping-tendensen, som han mener siger meget om det innovative og nytænkende stadie hele branchen befinder sig i nu.
“Det viser tydeligt, at når man satser på nye ideer, kommer der også nye gæster, og den udvikling er nødvendig for alle virksomheder for at holde sig relevante.”
Hvad er glamping?
- Ordet glamping er en sammentrækning af glamour og camping.
- Ved et glamping-ophold står et stort telt med ægte møbler klar til gæsten.
- Teltene ligger ofte i smuk natur ud til en sø, midt i en skov eller på en skrænt med udsigt.