Hoteller og restauranter arbejder på højtryk for at tilbyde gæster en god og sikker oplevelse i kølvandet på coronakrisen. Og i kulissen knokler specialister og entreprenører for at udvikle produkter, der optimerer hygiejneniveau og arbejdsgange. Men er tiden kommet til ansigtsgenkendelse og UVD-robotter? Ja, mener flere eksperter. Så længe teknologien tilfører værdi uden at stjæle x-faktoren i det menneskelige møde.
Elevatorknappen. Menukortet. Dørhåndtaget. Hvad der tidligere virkede som relativt ufarlige berøringsflader vækker nu usikkerhed hos mange. Og det betyder, at hoteller og restauranter spritter af i ét væk. Det kræver ekstra bemanding, og samtidig kan kemikalierne påvirke indeklimaet. Så mens branchen kæmper for at leve op til myndighedernes - og særligt egne – høje krav for god hygiejne, udvikles der på højtryk nye produkter.
Fremtiden er kommet hurtigt, når hoteller tilbyder ophold med ansigtsgenkendelse, og restauranter renser menukort ved hjælp af UV-stråler. Men ifølge fremtidsforsker, Marianne Levinsen, er tiden inde til de store innovative armbevægelser. Fokus på sundhed og hygiejne er nemlig kommet for at blive.
”Den store bevidsthed på hygiejne forsvinder ikke. Og det er fint, at mange virksomheder spritter af, men der er faktisk brug for mere vedvarende løsninger,” siger fremtidsforskeren og forklarer, at man nok hurtigt kunne lave et system, der regelmæssigt sprayer desinfektionsmiddel ned over elevatorens knapper. Men hvorfor ikke investere i en elevator, der er berøringsfri, når maskinen alligevel skal udskiftes? Initiativerne skal nemlig gerne være uden gener for gæsten.
”Det er meget vigtigt, at man tilbyder rene omgivelser, uden at gæsten skal forholde sig til det eller lægger mærke til processerne. Skal gæsten endelig involveres, bør det være intuitivt og nemt.”
Det berøringsfrie hotelophold
Fælles for mange nye produkter er, at de har været en realitet længe, men først nu har fået deres berettigelse. Det gælder blandt andet den amerikanske virksomhed SensibleVision, der har udviklet digital ansigtsgenkendelse. Det betyder, at gæsten sikkert kan bevæge sig ind og ud ad bygningen uden at røre noget som helst. Firmaet forventer, at kunne sælge løsningen til det danske marked, inden året er omme.
”Mange kunder er overraskede over, at denne teknologi allerede eksisterer. Men det har den faktisk gjort længe. Den store forskel er, at mange har fået øjnene op for det enorme potentiale,” siger George Broskoff, der er direktør i SensibleVision
Færre berøringer er dog ikke produktets eneste fordel, forklarer han.
”Systemet blev faktisk udviklet for at skabe loyalitet. Mange sætter pris på effektivitet, og muligheden for at kunne gå direkte til værelset. Men opholdet bliver også mere personligt, fordi hotellet får adgang til værdifulde oplysninger om gæstens præferencer, som de kan agere på og derved skabe en bedre oplevelse.”
Innovative løsninger med stor effekt
Samme fremgangsmåde gør sig næsten gældende på den dansk-udviklet hotelapp, DigitalGuest, hvor gæsten via sin mobiltelefon kan tjekke ind, betale for minibaren og bestille roomservice via en web app.
”Med web app´en sender hotellet et vigtigt signal til gæsterne om deres fokus på hygiejne, fordi alle er meget opmærksomme på berøringer. Men vores platform samler også essentielle oplysninger om gæsten, som man kan bruge aktivt til mersalg, og endnu vigtigere - til at lære mere om gæsternes adfærd og interesser,” siger Christian Markedal, der er direktør i DigitalGuest.
Og det er populært blandt hoteller at brande sig som udbydere af et berøringsfrit hotelophold.
”Før nedlukningen havde vi fem salg på en måned, men nu går det meget hurtigt, og vi har netop fået fem nye hoteller med på bare tre dage,” siger Christian Markedal og fortæller desuden, at
DigitalGuest netop har rejst en millioninvestering, der skal sikre, at de kan imødekomme den store efterspørgsel fra hotellerne.
Du får måske ikke elimineret dråbeinfektion ved en app, men den indirekte kontakt bliver reduceret, så der er ingen tvivl om, at det vil have en effekt
Allan Randrup er virolog ved Københavns Universitet og et landskendt ansigt, når debatten falder på smitteflader. Han hilser de nye initiativer velkommen.
”Forbrugerne er opmærksomme på hygiejne nu, og ud fra et forsigtighedsprincip kunne man godt forestille sig, at nogle ville vælge hoteller med denne mulighed til,” siger virologen.
Han understreger, at det er positivt, at hoteller tager nye metoder som apps i brug for at mindske berøringer.
”Du får måske ikke elimineret dråbeinfektion ved en app, men den indirekte kontakt bliver reduceret, så der er ingen tvivl om, at det vil have en effekt,” siger Allan Randrup.
Nye inovationer
- Ansigtsgenkendelse til særligt hotelophold.
- Hotelapps, der tilbyder touchless ophold.
- Robotter og rensestationer med UV-desinfektion.
Kilder: GC Healthcare, DigitalGuest og SustainableVision
Robotter og rene menukort
Den danske virksomhed, Blue Ocean Robotics, har fremstillet UV-desinfektionsrobotten, Beam, der garanterer en renlighedsgrad på 99,9 procent. Ordrerne vælter ind. Det samme er tilfældet for GC Healthcare, der har skabt en rensestation, som ved hjælp af ultraviolette stråler desinficerer produkter, der ikke tåler konstant afspritning. Det er oplagt for blandt andet hotellernes nøglekort, restauranternes menukort og betalingsterminaler, som ofte skifter hænder.
”Et menukort bliver lynhurtigt klamt, hvis det udsættes for konstant rengøring. Alternativt skal det lamineres, men det er sjældent det udtryk, restauranter går efter,” siger Jimmy Chr. Link, som er direktør i GC Healthcare.
Lageret er udsolgt, men der er nye maskiner på vej.
”Efter fem minutter er menukort, peberkværn eller nøglekort afrenset. Kun fantastisen sætter grænser for mulighederne. Og vi har naturligvis dokumentation for, at maskinen afrenser produkter for SARS-CoV-2, som er ny coronavirus,” siger direktøren.
Rensestationerne var først tiltænkt plejehjem og sygehuse, men de har vist sig også at være populære for andre brancher. Man opnår nemlig ikke blot et renere resultat. Man undgår også de menneskelige svigt, der kan være forbundet med manuel rengøring, mener Jimmy Chr. Link.
”Og så undgår man desuden et dårligt indeklima på grund af kemikalierne, og at ansatte bruger mange timer på rengøring.”
Fra transaktion til oplevelse
Nok giver berøringsfrie funktioner på apps en ny sikkerhed, mens avancerede UVD-maskiner frigiver menneskelige ressourcer. Men god service er fortsat med mennesket i centrum, mener Anders Hvid, som er forfatter og digitaliseringsekspert.
”Teknologien skal supplere den gode oplevelse fremfor at erstatte den. Vi gider ikke ansigtsløse oplevelser. Men der er potentiale, hvis teknologien frigiver ressourcer til, at rigtige mennesker kan yde endnu bedre service.”
Case: Kaffe i stedet for kø
Den hollandske hotelkæde, citizenM, har også taget de nye teknologiske muligheder til sig, og har netop udrullet en ny app, der tilbyder gæsterne et (næsten) berøringsfrit ophold. Det skaber ikke blot tryghed under opholdet, men når gæsten selv tjekker ind og bestiller roomservice på en app, frigiver det ressourcer hos de ansatte, der i stedet kan forkæle gæsterne, mener de.
”Man kan godt betegne opholdet som mere sikkert, men vi tror faktisk også, at det bliver sjovere. For nu kan vores gæster kontrollere værelsets stemning direkte på deres mobil, og det vil gøre opholdet komfortabelt med det samme,” siger Robin Chadha, der er COO i citizenM.
Han fortæller desuden, at hvis noget driller, kan gæsten let få fat i personale gennem en chat-funktion i app´en.
Hotelkæden forudser også, at de kan tiltrække nye kundegrupper ved at tilbyde et såkaldt berøringsfrit ophold. Nogle vil nemlig ønske et effektivt ophold, mens andre vil sætte pris på de færre berøringer. Men hotellet vil dog stadig prioritere den gode service.
”Gæsten vil altid blive mødt af vores ambassadører, når de ankommer til hotellet. Kontakten til vores gæster har stadig højeste prioritet, og derfor er alle ansatte trænet i alle funktioner. Det betyder, at bartenderen også kan agere concierge og receptionisten barista. Dermed undgår vi, at gæsten bliver sendt fra afdeling til afdeling.”
For når gæsten så endelig har et øjeblik med hotellets ansatte, skal det øjeblik gerne være mindeværdigt.
”I stedet for at tilbyde hjælp til indtjekning, så tilbyder vi gæsten en kop kaffe. Det gør oplevelsen personlig fremfor praktisk. Vores ambition er netop at sørge for, at teknologien altid er til vores fordel.”