Hvor robotter tidligere var et kuriøst indslag, er de nu en reel optimeringsmulighed i restaurantens køkken. Med stor succes kreerer Restaurant Spyce i Boston nemlig måltider til gæsterne ved hjælp af syv robotter. Markedet for fast casual er steget enormt, og her kan robotter sørge for en langt større kapacitet. Dog opfordrer dansk professor til, at flere restauranter kaster sig ud i teknologien, så robotterne kan udvikles yderligere ved hjælp af konkrete erfaringer fra køkkenerne.
En robot, der både tilbereder maden, serverer den og bagefter rydder op. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er det ikke.
På restauranten Spyce i Boston, USA, står syv robotter sirligt opstillet bag disken, og på højst tre minutter tilbereder de et varmt, sundt og næringsrigt måltid.
“Vores ønske har været at skabe et koncept, der gjorde det muligt at servere et lækkert måltid af gode råvarer, der er til at betale,” siger Michael Farid, som fik ideen til restauranten sammen med tre studiekammerater, mens de alle læste på det amerikanske eliteuniversitet, MIT.
Men det er ikke kun i USA, at robotter er populære i køkkenet. I Kina er et helt kongrescenter konverteret til en restaurant, hvor robotter både agerer kokke og tjenere. I Japan står robotter for at lave sushiruller i massevis, mens en restaurant i Australien lader robotter ælte pizzadejen. Her kigger vi nærmere på fordele - og eventuelle ulemper - ved at invitere robotter ind i køkkenet.
Om Spyce
- Restaurantens koncept er baseret på at sælge lækre, næringsrige retter til en lav pris.
- Syv robotter tilbereder løbende de varme retter på under tre minutter.
- Restauranten blev grundlagt af fire teknologistuderende fra eliteuniversitetet MIT
Kilde: Spyce.com
De fire studerende bag Restaurant Spyce inviterede dog ikke andre robotter ind i køkkenet, men byggede dem selv. Ombord på holdet fik de Michelin-kokken, Daniel Boulud, der har været med til at udvikle retterne. De består primært af nudler, kød og grøntsager og bliver efter robotternes indsats toppet med nødder og krydderurter af ægte mennesker.
Michelin-kokken var straks interesseret i konceptet om næringsrig, velsmagende mad til en billig penge. Og han lod sig ikke afskrække af, at robotter skulle tilberede den. Snarere tværtimod for Boulud mener netop, at nysgerrigheden overfor både nye smage - men også nye processer - er drivkraften for en kok.
“Robotterne på Spyce sørger for, at hvert eneste måltid er tilberedt fuldstændig ens, og det er der mange fordele ved, når folk kommer igen og igen. Desuden er retterne helt friske, og det er meget unikt, at de kan serveres så hurtigt,” siger den franske mesterkok.
Spyce har skabt så populært et koncept, at restauranten netop nu er under ombygning for at kunne håndtere den store interesse.
Robotterne skal ikke erstatte mennesker
McKinsey Global Institute forudser, at mellem 400 og 800 millioner jobs i 2030 vil være automatiseret takket være udviklingen indenfor robotter og den nødvendige software. Godt nok har restauranten Spyce - ifølge mediet CNBC - tidligere udtalt, at deres mål ikke er at erstatte menneskelige kokke med robotter men blot at hjælpe dem med at arbejde hurtigere og lave mere ensartede måltider.
Nadeem Wasi er medlemschef i HORESTA, og han peger netop på, at der er fordele ved at lade robotter trække i arbejdstøjet.
“Lige nu står vi i en stor krise, men om fire til fem år, vil der igen være mangel på arbejdskraft i branchen, og så vil det være oplagt at kunne udvide kapaciteten ved hjælp af robotter.”
Ole Ravn er professor i robotteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og han er enig i, at netop robotter er oplagte til at udvide kapaciteten. Han håber derfor, at flere danske virksomheder vil give teknologien en chance. For ved hjælp af hands-on erfaringer i køkkenerne kan robotterne nemlig blive endnu bedre.
“Robotterne kan meget nu, men der er et endnu større potentiale for at gøre dem til gode medarbejdere i et køkken. De kan jo eksempelvis ikke smage, om maden er for stærk eller for salt. Her skal vi have udviklet nogle sensorer.”
Ole Ravn peger dog på, at en robot allerede på nuværende tidspunkt har mange fordele, der gør den til en attraktiv spiller på holdet.
”En klar fordel ved at bruge robotter i køkkenet er, at de ikke bliver stresset, og det betyder, at resultatet på grund af travlhed ikke bliver dårligere,” siger roboteksperten.
Han forklarer dog, at det også kan have sine udfordringer at arbejde sammen med en, der er så stringent.
”Skulle der være brug for det, nytter det jo hverken at råbe ad robotten eller irettesætte den,” siger roboteksperten med et grin.
Han forklarer ligeledes, at der arbejdes på at udvikle robotterne, så de i nærmeste fremtid kan forstå simple budskaber. Derved undgår man at skulle rode med alle knapperne.
”Det vil blive en mere naturlig og langt nemmere form for kommunikation, og det kan særligt være interessant i et køkken, hvor der ofte er travlt,” siger professoren i robotteknologi.
En ændret restaurantoplevelse
Men hvad med arbejdsmiljø og det etiske aspekt i at ansætte en robot fremfor et menneske?
Lasse Ljungholm er ekspert i etik og erhvervs-psykologi og selvom han er nysgerrig på robotternes formåen tillader han sig alligevel at rette et kritisk blik på deres indtog i køkkener. For de avancerede maskiner kan både være en trussel for faget og gæstens oplevelse, mener han.
”Jeg tror, der kan være fare for, at vi mister æstetikken ved at sætte robotten i stilling. Æstetikken opstår netop gennem kokken og tjenerens kontakt til råvarer og kunder. Tendensen begynder måske i køkkenet, men hvor ender den? Væk er pludselig oplevelsen og duften af en svedig tjener, der trods travlhed alligevel har tid til at smile,” siger erhvervspsykologen, der også peger på branchens ansvar, når det gælder om at videreføre stolte teknikker til næste generation.
”I stedet for kontakten til kniven og guleroden skal kokken i stedet trykke på et par knapper på en robot, der så gør hele arbejdet. Faren kan være - som med al anden teknik lige nu - at man bliver fremmedgjort overfor omgivelserne. Og det ville da være forfærdeligt for en kok at føle sig fremmedgjort overfor grøntsagerne.”
Lasse Ljungholm forventer dog, at den enkelte medarbejder med tiden vil formå at omstille sig til situationen, og han ser derfor også robotterne som et godt alternativ til nedslidning.
”Det er jo uden tvivl en succesfaktor, hvis færre mennesker føler sig nedslidte efter en lang arbejdsdag, og vi har jo set gennem historien, at når der er blevet indført maskiner – eller robotter – så finder mennesket en ny måde at gøre sig relevante på.”
Hvad kan robotter i dag?
- Eksperter arbejder på at udvikle software, så robotter kan agere på simple budskaber.
- Robotterne kan allerede nu indstilles til at lave ensartede måltider.
- Der arbejdes på at udvikle sensorer, så robotterne selv kan smage på retterne.
Kilde: Ole Ravn, professor i robotteknologi ved DTU