Menukort er ændret, apps er udviklet med lynets hast, og nye måder at sælge oplevelser på ser konstant dagens lys. Under krisen har branchen på rekordtid omstillet sig til situationen. Når intet er rigtigt eller forkert, bliver man nemlig presset til at tænke anderledes, og det gavner kreativiteten.
“Under kriser er der en større forståelse fra medarbejdere og kunder, når det gælder om at levere oplevelser på en ny måde. Det forkromede, teknologiske og logistiske setup, der kræves for at etablere en takeaway forretning, er udskiftet med effektive impromptu løsninger,” siger Jarle Kondrop, der er direktør og medstifter af Experiences by Innovation Lab.
Liselotte Lyngsø er fremtidsforsker og indehaver af virksomheden Future Navigator. Hun peger på, at det nu ikke blev den grønne omstilling, der ændrede kursen for verdenssamfundet, men en pandemi. Og det kan der være fordele i, mener hun.
“Vi har ikke at gøre med en snigende krise. Det her er kommet pludseligt og hårdt, og det betyder, at der virkelig handles for at finde nye løsninger. Under krisen er der sket det helt særlige, at forretningsdrivende er gået fra at tilhøre en profession til at være professionelle. Faggrænser er forladt, og nu tænkes der i, hvilken værdi man kan skabe fremfor, hvad man lige har på hylderne.”
Vi tager et nærmere kig på, hvordan hoteller og restauranter kan udnytte krisen til udvikling. Det kan være alt fra at evaluere samarbejdsaftaler på frugt og grønt til at lancere en ny menu. Og her vil nogle initiativer hjælpe med blot at styre forretningen gennem krisen, mens andre vil blive en integreret del af virksomheden.
Vi har ikke at gøre med en snigende krise. Det her er kommet pludseligt og hårdt, og det betyder, at der virkelig handles for at finde nye løsninger
ORGANISATION:
BEVAR GRUNDVÆRDIERNE
Steen Hildebrandt er professor i organisations- og ledelsesteori på Aarhus Universitet, og han peger på, at krise pudsigt nok betyder både mulighed og udfordring på kinesisk.
Nok er der mulighed for på den korte bane at opfriske et lokale, men det er vigtigt at kigge endnu dybere. Og her ligger udfordringen, men måske også den største mulighed. For giver det mening at kontakte nye leverandører? Skal vagtplanen ændres og optimeres? Er der en ny tendens derude, vi skal have grebet fat i før alle andre?
“Hvad enten det gælder genopbygning efter en naturkatastrofe eller en pandemi, så giver krisen mulighed for Build Back Better. Det betyder lidt forenklet, at når det hele alligevel ramler, er det oplagt at genopbygge og styrke et samfund eller en forretning. Vi bliver klogere af krisen, for vi brænder fingrene.”
Men selvom nye ideer og projekter ser dagens lys i ét væk, er det vigtigt, at restaurantens eller hotellets grundværdier bevares, mener Steen Hildebrandt.
“Panik er det værste. Kreativitet og nytænkning er ikke det samme som panik. Man må ikke ødelægge det, der stadig fungerer.”
LEDELSE: FÅ GLÆDE AF DE GODE IDEER
Ann-Christina Matzen Andreasen er ledelses ekspert og medforfatter til bogen Ledelse i virkeligheden. Hun fortæller, at der ledelsesmæssigt er mange fordele ved at gå igennem en krise sammen.
“Gør vi det godt, kommer vi som organisation styrket ud på den anden side. Krisen kan ligefrem blive en fortælling i organisationen, der understreger behovet for sammenhold og fællesskab.”
Men ledelsen skal signalere, at den er åben overfor nye initiativer. De nye initiativer kan nemlig omsættes til effektiv markedsføring, som kan tiltrække nye kundegrupper og derved være med til at fremtidssikre virksomheden. Ann-Christina Matzen Andreasen fortæller, hvordan hun flygtede på hotel få meter fra hoveddøren under krisen. Noget hun og mange andre aldrig før har gjort i deres hjemby.
“Her kunne man altså lave den fedeste PR på Københavnerforældre, der ønsker luftforandring og desperat forsøger at arbejde i loungen, mens det ene barn plasker i karbad, og det andet barn streamer de nyeste film i dobbeltsengen.”
Da det netop er medarbejdere i receptionen, der møder gæsten og ser deres ændrede behov, opfordrer ledelseseksperten til, at man giver personalet i front grønt lys til også at handle på gode ideer.
“Distribueret ledelse er vigtigere end nogensinde. De fleste vil gerne vise deres værd, for der er en helt særlig motivation blandt medarbejdere under en krise. Selvfølgelig vil de gerne redde deres job men som regel også en virksomhed, de holder af.”
Store opfindelser under kriser og krige
-
Teposen blev udviklet til markedsføring, men vandt for alvor indpas til britiske soldater under 1. verdenskrig.
-
Det digitale mødested, Meetup, blev skabt efter terrorangrebet på World Trade Center, hvor der opstod et behov for fællesskab. Sitet har cirka 35 millioner brugere.
-
M&Ms blev for alvor masseproduceret til amerikanske soldater under 2. verdenskrig, fordi sukkerskallen betød, at chokoladen ikke smeltede i deres hænder.
-
Møde-platformen, Zoom, har fået sit helt store gennembrud under coronakrisen.
Kilde: Interestingthings.com.
MARKEDSFØRING: TILTRÆK EN NY KUNDEGRUPPE
Henrik Johannsen Duus er lektor i markedsføring ved Copenhagen Business School. Han mener, at tiden på den korte bane skal bruges til at opfriske virksomheden. Få malet væggen, optimer menuen og læg en plan for den tilbygning, der kan give ekstra salg. For de initiativer gør ikke blot, at man står stærkere på sigt, man har nemlig materiale til sociale medier. Og det kan danne en forudsætning for både at bevare stamgæster og tiltrække nye kundegrupper. At fortælle om processen under nye projekter gør, at kunderne ser, at man stadig eksisterer, og de kan glæde sig til at opleve herlighederne selv.
“Det gælder om at udføre opmærksomhedsmarkedsføring. Både på den korte og den lange bane. Man skal simpelthen ud at sige: Hej, vi er her, vi har klaret krisen, og vi byder alle kunder velkommen. Se, hvad vi har lavet i mellemtiden.”
Og det er langtfra nok med et enkelt opslag på Instagram.
“Budskabet er enkelt, men det skal gentages over så mange kanaler som muligt. Om det er aviser, sociale medier eller busskiltet er underordnet. Men man skal være meget synlig.”