Krisen har resulteret i, at spisesteder oplever særlig stor støtte fra lokale gæster. Men vil man som spisested bevare det gode momentum og også opleve den store lokale støtte i fremtiden, handler det om at skabe en relation til hver enkelt gæst ved at spørge dem om ønsker til menuen, overraske dem med en hilsen i sandwich-bakken og altid tage sig tid til hyggesnak. Det anbefaler en branding-ekspert.
Mindre spisesteder har under krisen oplevet stor opbakning fra stamgæster, som netop har prioriteret at købe kaffe og sandwich to go hos den lokale yndlingscafe.
Det har krævet en helt særlig indsats af det enkelte spisested både op til og under krisen, og den indsats kan vise sig at være en god investering på flere måder. For krisen kan ligefrem være en brandingplatform, mener brandingekspert Carsten Herholdt, der er indehaver af The Brand Agency.
“Krisetider er som lakmuspapir. Det viser hvilket stof, man er gjort af. Det giver forbrugerne mulighed for at se bagom de smarte reklamebudskaber, og derfor er krisen netop en gigantisk mulighed for at manifestere ens brand.”
Men for at bygge videre på den lokale opbakning, så den også fortsætter efter krisen, skal man lægge en klar strategi for relationen til gæsterne, mener Carsten Herholdt.
“Det virker altså, at der lige er en håndskrevet hilsen med en smiley og ønsket om en god dag på regningen, og at man tager sig tid til lidt smalltalk. Gæsten skal opleve at være en ven.”
Det kan lyde som en iscenesættelse, erkender eksperten. Men det er vigtigt at udvikle en strategi for nærheden. At sætte den i system men samtidig være oprigtig.
“Det må ikke blive storytelling uden essens. Det skal komme fra hjertet og matche de værdier, der ligger til grund for forretningen. Opgaven er at oversætte så mange aspekter fra ens spisested til konkrete tiltag, der skaber følelsen af nærhed,” siger eksperten.
OPRET ET MENTALT KUNDEKARTOTEK
Netop lokale spisesteder er kendt for at tage del i det lokale liv, og motivationen for at åbne et spisested er som regel at være et samlingspunkt og en ressource i lokalmiljøet. Den dedikation skal skinne i gennem. Kunderne skal ses og høres. Og det gør man bedst ved at undgå leveringsportaler og dermed en mellemmand, der står for kontakten til ens gæster, anbefaler Nadeem Wasi, som er medlemschef i HORESTA.
“Når man så har skabt den direkte kontakt til gæsten, skal man lade sig inspirere af luksushotellernes kundehåndtering. Man skal simpelthen sætte relationen til hver gæst i system. Man behøver muligvis ikke at sende et julekort, men selv i en kommentar på Instagram skal man give indtrykket af, at man husker og kender hver gæst.”
Det virker altså, at der lige er en håndskrevet hilsen med en smiley og ønsket om en god dag på regningen, og at man tager sig tid til lidt smalltalk. Gæsten skal opleve at være en ven
Én af måderne at lære dem at kende på, er ved at inddrage dem i forretningen. Et element som særligt lokale gæster nyder, fortæller Nadeem Wasi.
“Spørg kunderne om deres yndlingsret og lav derefter et udvalg af dagens ret til en god pris. Meld retterne ud på sociale medier, så folk kan bestille i god tid. Stamgæster vil elske at se deres forslag på menuen,” siger medlemschefen.
MERE END EN KAFFEBAR
Sangria, nybagte kanelsnegle og lemonade. Ægteparret bag Café Efternøleren på Østerbro lytter til kundernes ønsker, for de vil yde personlig service og hygge om deres gæster. De tror nemlig stærkt på, at de bidrager med mere end bare kaffe til lokalsamfundet. Cafeen er nemlig også et vigtigt samlingspunkt for bydelen.
På en søvnig sidegade på Østerbro ligger Café Efternøleren, der bliver drevet af ægteparret Monique og Theis Astow. De lægger en stor ære i netop at være en del af lokalområdet og bor derfor blot fem minutter fra livsværket. De har på få måneder skabt loyale gæster, fordi de er tro mod deres koncept.
“Vi er så glade for, at gæsterne kommer igen og anbefaler os, men vi har fra begyndelsen også været meget oprigtige om, hvem er vi. Vi er ikke fancy, og det er cafeen heller ikke. Vi er to unge mennesker, der gerne vil tilbyde god kaffe til en overkommelig pris, og så vil vi hygge om vores kunder,” siger Monique Astow.
PERSONLIG SERVICE PÅ INSTAGRAM
Hun forklarer, at alle nye initiativer selvfølgelig bliver fulgt op med et opslag på Instagram. Website har cafeen ikke. Sociale medier giver mere nærvær, mener hun. Nærværet er vigtigt for at holde sig relevant hos de lokale.
“Selvfølgelig vil gæsterne have deres yndlingskaffe og deres sandwich, men de forstår også, at støtter de ikke lokalt, så lukker vi og andre butikker, og det vil påvirke området meget. Vi er mere end en kaffebar.”
Hun håber, at krisen kickstarter en ny trend med at handle lokalt, for selv de lokale butikker støtter hinanden.
“Vi får brød fra bageren skråt overfor, croissanter fra den franske delikatesseforretning på torvet og ispinde fra det lokale ismageri. Vi støtter alle hinanden, og det skaber en helt særlig stemning af samhørighed, som gæsterne også nyder.”
Byg videre på lokal goodwill
- Gå uden om leveringsportaler og skab egne kanaler.
- Fokuser på at skabe et forhold til gæsten – også på sociale medier.
- Spørg gæsterne hvad de ønsker og har brug for på menuen.
- Udnyt gæstens gentagne besøg til at skabe en relation.
- Læg en voucher, en personlig hilsen eller andet i take away-posen, som får gæsten til at føle sig værdsat.
Kilder: Nadeem Wasi og Carsten Herholdt