Trætoppene. Markerne. Det åbne landskab. Dragsholm Slot ligger i smukke omgivelser ud til Lammefjorden og huser både et hotel, der er optaget i den prestigefyldte Relais & Châteaux-guide og en restaurant med en Michelin-stjerne. Her er det gode værtskab altid i fokus. Men der er alligevel ét sted, hvor gæsten ikke har adgang, og det er i slottets tårn.
”Her kan man finde mig, når jeg skal tænke over tingene. Eller fejre et mål,” siger direktør Mads Bøttger.
Og det er netop tårnet, han søger til, da en helt særlig milepæl for slottet er nået.
”Her satte jeg mig efter Michelin-uddelingen i Stockholm og nød udsigten over trætoppe og marker med en god cognac fra 1974. Mit fødselsår.”
KÆRLIGHED TIL VÆRTSKABET
I de første år efter 1974 er Mads ”drengen fra slottet”. Hans morfar ejer slottet, og som barn udforsker Mads hver eneste afkrog af den historiske bygning, som kun et barn kan. Og nok er der sket meget, hvad angår interiør og gastronomi, men når Mads er tilbage på slottet, jagter han altid den helt særlige atmosfære. Gulvet må gerne knirke lidt, så man bliver mindet om slottets lange historie.
”Jeg går altid lige en tur gennem de åbne stuer. Simpelthen for at forsikre mig, at der er lige den atmosfære, der skal være,” siger slotsejeren.
Men det lå ikke i kortene, at ”drengen fra slottet” også skulle være ”slotsejer”.
”Jeg var helt afklaret med, at jeg ikke ville bruge mit liv på en familiestrid om et gammelt slot.”
Så Mads rejser til London og vender senere hjem for at studere. En dag søger han studiejob på Café Victor, hvor han virkelig får øjnene op for, hvad denne branche kan.
”Der er et utroligt leben på cafeen. Jeg elsker virkelig værtskabet. Der er noget fantastisk over folk, som skal ud at nyde et godt måltid. Det skal være det bedste måltid og den bedste vin. Der er ikke noget værre end at gå ud og have en dårlig oplevelse. Så er aftenen spildt. Det er frygteligt, hvis det ikke fungerer.”
Udover viden, erfaring og passion, skaber Mads sig også et kæmpe netværk gennem jobbet på Café Victor, og da slottet mod forventning pludselig falder i forældrenes hænder, har han oparbejdet ekspertise til at håndtere opgaven. Han sender straks sit bud til familien, der går ud på at skifte spøgelseshistorierne ud med fortællinger om slottets fascinerende rolle i
Danmarkshistorien. Desuden vil Mads af med linoleumsgulvene, for et besøg på Dragsholm Slot skal være en oplevelse ud over det sædvanlige.
Mads har nemlig en helt særlig ambition for slottet. Som barn rejste han med bedsteforældrene rundt i Europa, og de brugte Relais & Châteaux-guiden til at finde frem til områdets mest charmerende boutique- hoteller. I selvsamme guide ønsker Mads at se Dragsholm Slot. Derfor har han dårligt skrevet slotsejer på CV´et, før han inviterer den prestigefyldte guide på visit.
”Duer ikke,” lyder responsen fra de udsendte.
Det skulle nok kunne tage modet fra de fleste. Men ikke fra Mads. Ambitionerne er i top.
”Det gav mig bare endnu mere lyst til at få slottet til at lykkes. Om det er en bygning eller et menneske, er jeg drevet af at finde potentialer. Det rører mig, når en ny kokkelev, der ikke er bogligt begavet og altid har anset sig selv som dum, blomstrer og træder i karakter. Pludselig føler de, at de har et purpose,” siger slotsejeren.
VÆK MED DÅSERNE
Mads har siden opstøvet flere talenter inden for dansk gastronomi. Det er nemlig ikke kun som hotel, at Dragsholm Slot skal brillere. Også som restaurant. Og han henter inspiration fra uventet kant.
Mads møder nemlig Adam Price på slottet, hvor han sidder og skriver på en teaterforestilling i 2005, og det bliver starten på et langt venskab og et professionelt parløb.
En dag sidder de to på Dragsholm Slot med udsigt til slottets køkkenhave. Bag dem bugner slotskøkkenets hylder med dåser af den ene franske delikatesse efter den anden. Men nu skal det være slut.
”Vi kigger ud på markerne, hvor grøntsagerne venter på at blive høstet. I årevis har det vrimlet med fornemme Michelin-restauranter i København, der henter deres råvarer lige her. Og imens har vi serveret dåsemad!”
Der er ikke noget værre end at gå ud og have en dårlig oplevelse. Så er aftenen spildt. Det er frygteligt, hvis det ikke fungerer.
Nu skal råvarerne hentes i slottets køkkenhave ved Lammefjorden, ligesom Michelin-restauranterne i København gør det. For der er ikke tale om en hvilken som helst køkkenhave. Der er tale om Baron Zytphen Adeler af Dragsholm Slot, der inddæmmer Lammefjorden i årene efter krigen i 1864 og skaber en frodig køkkenhave for at brødføde befolkningen. Nok kan de andre restauranter købe lige så mange grøntsager, de vil. Men fortællingen tilhører Dragsholm Slot.
”Der er ikke noget værre end at gå ud og have en dårlig oplevelse. Så er aftenen spildt. Det er frygteligt, hvis det ikke fungerer.”
”Det er en fortælling, vi bruger aktivt i køkkenet, og som gæsterne bliver draget af.”
Åbenbart i så høj en grad, at selveste Michelin-guiden tager turen til Lammefjorden og kvitterer med en stjerne til Dragsholm Slot Gourmet. En restaurant, der ligger lige, hvor slottets køkken har ligget i 800 år. Relais & Châteaux-guiden følger trop og optager slottet i det fine selskab året efter i 2018.
Hvad driver Mads Bøttger?
- Ønsket om at fortælle en historie som del af oplevelsen.
- At finde og motivere unge talenter inden for branchen.
- Ambitioner. At sætte store mål og nå dem.
- Ideudvikling og passion. Men også at drive en sund forretning med sorte tal.
- Værtskabet. At sørge for den allerbedste oplevelse hver gang.
- Gode og lokale råvarer. Gerne fra Lammefjorden.
- Evnen til at sætte nye kulinariske standarder.
- At skabe og fastholde et stærkt netværk.
Kilde: Mads Bøttger